Wonen na de (echt)scheiding

 

1. Kopen

In veel gevallen blijkt dat een scheiding sneller geregeld kan worden dan de huisvesting voor beide ex-partners.Ex-partners moeten langer bij elkaar blijven wonen dan zij zouden willen. Zeker wanneer de scheiding er al door is, kan het samenwonen leiden tot extra spanningen, waardoor er meer kapot gemaakt wordt dan nodig is.Vaak is het dan noodzakelijk om extra kosten te maken voor wonen om het gezamenlijke ouderschap te waarborgen. Voorwaarde is wel dat er onderling goede afspraken worden gemaakt voor de totale woonlasten.Mogelijk dat het recht op de éénouderheffingskorting, de huurtoeslag en de zorgtoeslag de extra woonlast (deels) kan compenseren. Op deze en volgende pagina's geeft De ScheidingsManager een aantal mogelijkheden aan voor wonen na de scheiding.
In sommige gevallen is de meest goedkope en permanente oplossing het kopen van een woning. Vaak wordt het voor beide partners mogelijk om een (kleine) woning te kopen wanneer in plaats van kinderalimentatie partneralimentatie wordt betaald. Zie hiervoor de pagina’s over kinderalimentatie en partneralimentatie.

2. Huren

Veelal is het niet mogelijk om op korte termijn een huurwoning te krijgen via de woningbouwvereniging of laat de verkoop van de voormalig echtelijke woning lang op zich wachten. In die gevallen waar de spanningen door het samenwonen van de ex-partners hoog oplopen is het verstandig om naar woonalternatieven te zoeken voor één van de ex-partners. 
Hieronder volgt een opsomming van mogelijke alternatieven. 

Huren via de makelaar. 

Met name de grotere makelaars hebben huurhuizen in hun bestand. Makelaars stellen echter eisen aan het inkomen van hun huurders en bieden meestal huurcontracten aan voor een jaar. Over het algemeen liggen de huurprijzen van de makelaars een stuk hoger dan van de woningbouwverenigingen.  

Huren via een particulier. 

Naast de woningbouwverenigingen en de makelaars zijn er ook particulieren die woningen verhuren. In sommige gevallen zijn deze woningen gestoffeerd en soms zelfs gemeubileerd. Particuliere verhuur kan gevonden worden via de lokale krant en/of op internet.  

Huren vakantiebungalow. 

Buiten de vakantieseizoenen om is het vaak mogelijk om voor een redelijke prijs een vakantiebungalow te huren zowel via particulieren als vakantieparken.  

Huren (sta-)caravan 

Op campings worden vaak caravans verhuurd van zowel particulieren als van caravanverhuurbedrijven. Met het oog op de kinderen kan het huren van een caravan vooral in de zomer een goed alternatief zijn. 

3. Antikraak

Om het kraken van leegstaande panden te voorkomen, worden deze panden vaak tijdelijk “verhuurd” tegen betaling van de energierekening. Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten. De eigenaar van de panden voorkomt hiermee dat de leegstaande panden worden gekraakt en het biedt een tijdelijk woonadres aan mensen die op zoek zijn naar woonruimte. 
Voor Informatie over antikraakpanden: zie de onderstaande links. 
- wonen.info http://www.wonen.info/typo3temp/tx_ncstaticfilecache/www.wonen.info//index.php/
- interveste.nl http://www.interveste.nl/
- huizen.org http://www.huizen.org/ 

 

Bel vrijblijvend 043 - 850 5855 of vraag middels het onderstaande contactformulier een GRATIS informatiegesprek aan.


Bekijk onze privacyverklaring.